středa 14. prosince 2011

Která túje je tedy lepší?

Souboj o místo nejlepšího se svádí i při zdánlivě prostém rozhodování, kterou z tújí použijeme a´t už na okrasu nebo na živý plot kolem zahrady! Než se do zápolení pustíme, musíme si ujasnit co a mezi čím se má utkat! K dispozici máme čtyři druhy tújí, túji neboli zerav západní, zerav východní, zerav obrovský a případně korejský. Každý z těchto druhů má své kultivary, tedy člověkem vytvořené a rozmnožitelné variace, kdy občas jen těžko hádáte, zda-li patří rostlina k tomu či onomu druhu, dost často je složité odlišit jednotlivé kultivary od sebe. Nejznámějšími a nejoblíbenějšími kultivary tújí jsou Zerav západní Smaragd, tedy Thuja occidentalis 'Smaragd' a Zerav západní Brabant, latinsky Thuja occidentalis 'Brabant'. Následuje velmi pohledný zerav východní Elegantissima, tedy Thuja orientalis Elegantissima, která by mohla převálcovat i Smaragd, ale není tolik známá a z druhu Plicata čilo Zerav obrovský vede Zebrina se žíhaným lesklým olistěním. Nenechte se mýlit, nepichlavé jehličí těchto rostlin se také nazývá olistěním. Kultivarů by mohlo být na začátku turnaje více, ale vybíráme opravdu jen ty co letí (a ty co máme permanentně skladem, respektive na farmě).
A je to tu. Co do krásy se nejvíce líbí Elegantissima, Zebrina a Smaragd, co do běžné oblíbenosti však jasně vítězí Smaragd těsně následován Brabantem vévodícím živým plotům a pak dlouho nic. Na konečné pásce rozhoduje cena, kterou se Brabant dostává na úroveň Smaragdu a společně protínají cílovou pásku. O vítězi není jasno, cenově brabant, krásou Smaragd... Přitom by si to zasloužili i jiné krásy:

čtvrtek 8. prosince 2011

Túje v zimě

Zimní období v našich krajích zastavuje téměř veškerou vegetativní činnost a ne jinak je tomu u tújí. Tato oblíbená rostlina našich zahrad, zvláště však túje smaragd, a venkovních prostorů, kde vévodí túje brabant,  na rozdíl od ostatních zůstává zelená a zdá se, že se jí přes zimu nemůže nic stát. Ale nic není zcela tak jak bychom si přáli. I túje mohou přijít k újmě.

Příhody počasí
Počasí bývá nemilosrdné ke všem rostlinám. Pokud jste túje zastřihovali a chvíli na to přišly mrazy, tak se seřízlé konečky nestačily zotavit a patrně pomrznou. Nejde ale o žádnou velkou kalamitu, jen to není po stránce krásy příliš pohledné a musíte si počkat, až na jaře tůje opět obrostou. Mnohem horší situace nastane při krutých mrazech, kdy nezateplené rostliny mohou pomrznout a uschnout. Tady už zalévaní nepomůže. Pokud jste túje na podzim zasadili a pořádně nezalévali, bude vás na jaře nejspíše čekat pohroma. Kruté mrazy se u nás naštěstí příliš často neobjevují, takže se není čeho příliš obávat. Nicméně zateplením nic nezkazíte.

Divoká zvěř
Ač jsou túje víceméně nepoživatelné až jedovaté, hlad je nejlepší kuchař. Pokud máte stromky poblíž lesa nebo pole, je dost pravděpodobné, že si v čase hladových týdnů k nim najdou cestu zvířata z okolí. Zajíci vás nejspíš ani příliš nepotrápí, ale horší je to s vysokou, tedy především srnkami. Ty jsou schopné stromky okousat až na dřevo a pak trvá 2 až 3 roky než stromky opět obrostou a to jen v případě, že si dají v následujících letech srnky půst. Pokud tedy túje s prvním padajícím sněhem zakryjete síťovinou, rozhodně tím hladovým srnkám zimní hody na váš úkor znepříjemníte. Někdy ale stačí jen se postarat o to, aby měly v blízkém krmelci, kam jsou zvyklé chodit,  dostatek krmení.

"Lidský faktor"
Už byl zmíněn výše a nelze jej přehlédnout. Správná péče o rostliny není vždy samozřejmostí. Túje stačí zastřihávat, pokud je to žádané, jednou ročně na jaře. Lze i dvakrát, podruhé na podzim, ale musíte se vyvarovat střihu těsně před mrazy, aby se konečky vzpamatovaly a nepomrzly. Střih by měl provádět profesionál, ale obvykle se člověk rád stará o zahrádku sám, tak je jen nutné při střihu dbát na životně nutné oblasti, například nepoškodit kmen při zemi a vzít si i správné náčiní. Náročnost střihu leží i v tom, že starší stromy mají silnější větve a ty jen tak obyčejnými nůžkami nepřestřihnete. Dbejte tedy především osobní bezpečnosti, túje jsou jen stromky, které si můžete pořídit nové.